A feminine touch

The design of the mother and child hospital is focused on accentuating womanhood

By Team HR

Koosama Sambhu Shetty Memorial Haji Abdullah Mother and Child Hospital, located at Udupi in Karnataka, was recently commissioned. This 220-bed hospital is a PPP between Karnataka Government and BR Life, a group of hospitals owned by the father-son duo of Padmashree Dr BR Shetty and Binay Shetty. It forms an integral part of the philanthropic vision of Dr Shetty to give back to the town and state to which he belongs.
BR Life already has a 700-bed hospital in Alexandria, Egypt and another one in Nepal. Says Col Hemraj Parmar, Country Manager and Group CEO, BR Life, “The hospital will provide totally free services to the mother and child patients of the state of Karnataka and will bridge the gap on a long felt need.”
The brief given to Modular Concepts, the architectural firm and interior designer for the project, was to plan a hospital with international facilities that reflects the intention and noble goals of Founder Chairman Dr BR Shetty.” Being a mother and child hospital, having an attached doctors and staff accommodation was also mandatory so that emergencies could be attended to. Even if it’s a charitable hospital, the group was keen to make the hospital look and feel like an international hospital with facilities like central air conditioning, full generator back up, UPS back up for emergency and critical care areas, ELV systems, modular operating rooms and intensive care, etc. The construction was to be completed within 12 months from the site hand over.
Says Manoj Dharman, Managing Director, Modular Concepts, “The design of the hospital, whether interiors and exterior design and colours-was to accentuate feminity.” A rain tree, referred as the heritage tree or mother tree, was made the focal point in design- making entry and outlook of hospital with spacious landscaped gardens. During designing stage owing to site size and shape, the hospital was designed as one block maintaining the independence of hospital and housing part. The challenges to the project were sand availability and water availability for construction. Sand supply was overcome with support of government authorities and arranging alternative approvals for m sand. The project was fully dependant on buying water from the local vendors.
To speed up construction technology, modular systems were used. The ground and first floor is RCC construction, while the upper five floors are modular PFPFVC (pre fabricated pre finished volumetric construction) where in modules are constructed in factory with up to 95% prefinishing possibilities.

Design of various areas
Lobby: The main lobby has been designed with a sense of femininity which was introduced via soft looks, light colours and discreet lighting. The hospital offers a dedicated entrance, welcoming double height space and the reception has a play area for kids.
The soft curves in the flooring patterns and pink colours lend a soothing effect to match the theme of mother and child hospital. “Using nature as healing element, the hospital has used flower patterns in double height wall of the lobby, which also has a connecting open café to welcome visitors and patient with healthy food and beverages while enjoying a big screen TV,” says Manoj.
OPD waiting area: The OPD area has been segregated into gynaecology and paediatrics with dedicated staff station for controlling patient flow. A vast common waiting area has been provided along with sub wait near particular consultant rooms.
Diagnostic wing: Ultrasound is a part of the gynaecology OPD wing. X-ray and lab with staff station are at the ground level for ease of access for all.
Consultation rooms: “They are spacious rooms with proper privacy curtain provided for all the OPD rooms. For the ease of consultant, hand wash is a part of the side desk of consultant. All consultant room are designed to have natural light, thus giving sense of next to nature to consultant during long working hour,” says Col Parmar.
Types of rooms: For the hospital, the design brief was to give free and affordable facilities to all. “To serve that purpose, all patient rooms are five-bed patient room. The patient room has been designed to have individual BHU with desired medical gas and electrical services for each bed and attached toilet. The provision for locker for five persons is there,” says Manoj.
OTs: There are six state-of-the- art OT work stations in the facility equipped with laminar flow and pendant surgical lights. To optimise and have large no of patients treated, each OT comes with two operating tables. To maintain good standard of hygiene, modular panelling from Europe has been used with painted stainless steel, HPL and digital printed panels.

Cafeteria, kitchen, dining & laundry
The cafeteria is a part of lobby extension and merges with lobby and carries similar feature as the lobby to create seamless transition. Apart from cafeteria, a kitchen with dining hall has been provided at the ground floor at some distance. It helps in maintaining the cleanliness of the cafeteria, as it will be acting as dry café. Dining hall being at short distance, visitors can use it as per the need. The entral laundry with all washing and drying machines has also been installed.

Kind of flooring
For the lobby area, the hospital has used quartz stone with free flow design to give feeling of invitation and luxury. For functional areas, homogeneous vinyl has been used to have minimum joints and noise free areas. For the OTs, the flooring used is anti-static homogeneous vinyl to maintain good standard of safety. For wet area, porcelain and ceramic tiles have been used to maintain proper water sealing and cleanliness.

Use of green landscape
The design has been centred around the existing heritage tree. It has given shade and sense of canopy to frontage of hospital. Along the ramp vertical, a garden has been created.

Use of paintings, glass and colour
Digital printed glass with natural and flower patterns have been used widely in the operating rooms, ICU, labour and delivery areas to relieve stress to make a patient friendly environment. The colour used represented the femininity along with its grace and strength. The main colour used is white in combination with verity of pink and red for different areas.

Share